Apariţii in presă
Aparitii in presa - Restaurant Frantuzesc - La Cantine de Nicolai Aparitii in presa - Restaurant Frantuzesc - La Cantine de Nicolai Aparitii in presa - Restaurant Frantuzesc - La Cantine de Nicolai
Restaurantul săptămânii: La Cantine de Nicolai

26-02-2010 | Sursa: Time Out

Uitaţi tot ceea ce ştiaţi despre cantine, păstraţi în colţul cu amintiri ceaunul cu ciorbă sau tocană de porc şi pregătiţi-vă papilele gustative pentru o călătorie pe tărâmul gourmet.

Nu de alta, dar pe strada Povernei, ascuns undeva între Piaţa Romană şi Piaţa Victoriei a apărut de curând Cantina lui Nicolai, un bistro "pop" franţuzesc, unde mâncarea şi combinaţiile surprinzătoare trezesc pasiuni "à la française".

Ca să reuşiţi să intraţi, amintiţi-vă de indicatoarele de pe străzile din Paris, forma aceea specifică care l-a inspirat pe Nicolai pentru sigla restaurantului. Este destul de ascunsă, dar merită efortul vizual. Interiorul restaurantului este modern, canapelele şi scaunele sunt din piele maron, însă accesoriile sunt cele care captează atenţia şi dau efectul întregii amenajări. Pereţii sunt decoraţi cu tablouri şi postere în stilul pop art, culori puternice, dar care se integrează perfect în decor. Iar lumina, uşor difuză, puţin colorată, la ora prânzului dintr-o zi ploioasă şi mohorâtă te scoate instantaneu din cotidian.

Meniul, după modelul restaurantelor care se respectă, este destul de restrâns, numai câteva preparate din fiecare categorie, dar astfel există certitudinea că bucătarul se pricepe la ceea ce face. În plus, există câteva preparate pe care nu le-am mai întâlnit nicăieri în Bucureşti. Neapărat încercaţi supa cremă de dovleac şi foie gras, o combinaţie aparent nepotrivită, dar în realitate genială, cum spun francezii. Crema e foarte densă, aroma de dovleac puternică, iar ficatul de gâscă prăjit, puţin sărat pluteşte delicios în marea portocalie.

Pentru gusturile clasice există şi terină din foie gras cu dulceaţă de ceapă, care în versiunea Cantinei nu este foarte dulce, dar extrem de răcoritoare, astfel încât taie din "greutatea" ficatului. Felurile principale urmează aceeaşi linie. Cu toate că s-a deschis recent, restaurantul este deja recunoscut printre gurmanzi pentru osso bucco, rasol de vită cu sos roşu, aromat cu puţin vin, măduvă şi gnocchi din cartofi. Vita se topeşte de pe osul puternic, iar sosul colorează delicios albul garniturii.

Dacă nu faceţi parte dintre cei care ar putea mânca măduvă pe pâine, trebuie să încercaţi bibanul cu orez şi legume. Patru bucăţi sănătoase de peşte proaspăt, care are o savoare specială, perfect pregătit astfel încât pielea este puţin crocantă. La deschidere garnitura consta exclusiv în legume, tăiate cubuleţe mărunte, foarte gustoase, dar între timp a apărut şi orezul cu morcov ras.

Personal preferam prima variantă, orezul fiind puţin cam fad pentru gustul meu. Cât despre desert, chiar merită o vizită specială. Tarta cu lămâie, servită neconvenţional într-un pahar "Cosmopolitan", este combinaţia perfectă de crumble, cremă de lămâie răcoritoare şi bezea. Iar din porţia de pere flambate cu ţuică şi sorbet de pere l-aş alege pe ultimul şi l-aş aşeza pe o farfurie alături de alte variante la fel de minunate din limoncello sau diverse fructe. Oricum Nicolai este tot timpul prezent acolo şi îi puteţi transmite liniştiţi toate sugestiile.

Pentru amatorii de vinuri, meniul de băuturi este extrem de variat, domină soiurile franţuzeşti, dar nu lipsesc nici cele italiene, româneşti sau chiliene. Cantina lui Nicolai este genul de loc care te inspiră să mergi la o librărie şi să cumperi orice carte îţi cade în mână despre delicatese, bucătărie franceză, aventuri gourmet şi mai ştiu eu ce minunăţii.

Şi obligatoriu despre Alain Ducasse, alături de care a lucrat bucătarul de la Nicolai. Şi să le citeşti, cu un pahar de vin roşu şi biscuiţi, ghemuit într-un fotoliu comod. Iar după ce te-ai pus la punct cu tot să te întorci la Nicolai...



Restaurantul săptămânii: La Cantine de Nicolai


înapoi

Aparitii in presa - Restaurant Frantuzesc - La Cantine de Nicolai